Ziua 29, Isaia 20-22

Aceste trei capitole arată starea societății degradate a lui Iuda, în timpurile lui Isaia, situație ce seamănă izbitor cu ceea ce se întâmplă azi.
Iuda își pune nădejdea în tratatele făcute cu egipt și Etiopia, când e vorba de amenințarea celor din Asiria ori Babilon, însă Domnul înștiințează prin Isaia că și Egiptul și Etiopia vor fi duse în robie.
Lui Isaia i se cere să umbre timp de trei ani gol pe străzi, pentru a ilustra condiția celor ce reprezintă încrederea lui Iuda. Ei erau deja destinaț robiei, și aveau sî fie duși goi, întocmai ca Isaia, în robie.
Iuda nu area să să se pocăiască ci mai degrabă ia măsuri omenești de apărare împotriva amenințărilor din răsărit, făcându-și provizii de apă, întărind zidurile și casa armelor.
Să mâncăm și să bem căci mâine vom muri, era filozofia lor de viață.
Chiar dacă știau că mor fără Dumnezeu, în împietrirea inimii lor alegeau să se bizuie doar pe puterile și înțelepciunea lor, căutând să smulgă de la viață cât mai mult posibil.
Însă soarta căpeteniilor lui Iuda, avea să fie aceeași robie. Dregătorul casei împăratului este de asemenea mustrat, iar cel ce îi va urma, în persoana lui Eliachim îl reprezintă pe viitorul Mesia, deoarece este prezentat ca unul ce va fi ca un tată pentru popor, iar cheia casei lui David va fi pe umărul lui.
Vezi mai multe în episodul podcast de azi.