Ziua 137, 1 Împărați 12-13

Dacă Roboam ar fi ascultat la sfatul bătrânilor, ar fi avut el oare mai multă izbândă în menținerea împărăției întregi? Domnul a cârmuit lucrurile în direcția împietririi lui Roboam astfel încât 10 din 12 seminții să se dezică de el. Ieroboam, după profeția rostită prin Ahia, ajunge împărat peste cele 10 seminții ce au ieșit de sub Roboam și spița davidică, și acesta, în ciuda intervenției divine în favoarea sa, nu se încrede în Domnul când a ajuns împărat.
De teama de a nu-și pierde supușii din pricina obligativității de a merge la Ierusalim pentru închinarea anuală, înventează propria religie ce are în centru doi viței de aur, unul la Betel și unul în Dan. Deși ne ducem cu gândul la vițeul de aur făurit de Aaron, Ieroboam nu are nici o mustrare să conducă tot poporul în rătăcirea sa, și încă mai mult, să facă preot pe înălțimile zidite de el, pe orcine își va fi dorit.
Profeția împotriva altarului de la Betel nu întârzie, însă și impărat și profet sunt pedepsiți în funcție de neascultarea lor.
Ascultă mai multe în episodul podcast de astăzi.